Zonnepanelen mondhygiëne praktijk

Succes is een keuze

Zonnepanelen mondhygiëne praktijk

De Gemeente Groningen benaderd actief ondernemers in de zorg om energiebesparende maatregelen te stimuleren. In het kader van deze “Groningen Woont Slim” campagne is ook een van onze klanten benaderd. 

Inventarisatie huidige situatie

Onze klant is actief als mondhygiënist, in de tandheelkundige branche. Zij heeft een eigen pand dat dateert uit de jaren 60. Het dak is ca. 20 jaar geleden vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen en alle ramen zijn voorzien van dubbelglas. De muren zijn enkelsteens zonder spouw, maar die zijn aan de binnenkant geisoleerd. Het pand is in principe prima geïsoleerd. De isolatiewaarde van het dak, muren en HR+ glas zou kunnen worden verbeterd. De vraag is echter of de kosten in verhouding staan tot het verwachte rendement.

Inventarisatie wensen/eisen

Klant wil graag haar eigen verantwoordelijkheid nemen voor een beter milieu. Zij weet echter niet welke investeringen voor haar het beste rendement zullen opleveren. Door dat de Gemeente Groningen met haar contact heeft opgenomen heeft ze min/meer besloten om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen leveren niet direct een grote kostenbesparing op. De vraagstelling was hoe zij het meeste rendement kan halen uit haar investering. 

Energie transitie

De energietransitie zal voor veel eigenaren van oudere panden een behoorlijke uitdaging zijn. Zoals uitgelegd is het voor onze klant moeilijk om haar pand verder te isoleren. Hierdoor is het, bijvoorbeeld ,vrijwel uitgesloten dat zij haar CV ketel kan inruilen voor een warmtepomp. Helemaal van het gas af, is op dit moment geen optie. Maar er zijn wel mogelijkheden om minder gas te gebruiken.

Het pand is namelijk wel voorzien van airconditioning en die kunnen niet alleen koelen, maar ook bij verwarmen in de winter. Door meer gebruik te maken van de airco’s voor het bij verwarmen in de winterperiode, kan zij haar gasverbruik verlagen. Haar elektriciteitskosten zullen daardoor echter wel behoorlijk stijgen. Met de huidige gas en elektriciteitsprijzen en de te verwachten prijsstijgingen op gas, is het waarschijnlijk zonder verdere maatregelen al voordeliger om de structureel airco’s meer te gebruiken. Maar met behulp van zonnepanelen wordt het nog aantrekkelijker.

Salderen

Salderen is het verrekenen van de terug geleverde stroom met de hoeveelheid afgenomen stroom. Voor het geval dat je meer hebt teruggeleverd, wordt je betaald voor het verschil. En als je meer hebt afgenomen, dan moet je zelf betalen voor het verschil. 

Deze maatregel is een enorme stimulans voor het investeren in zonnepanelen. Voor de meeste mensen geldt dat ze overdag stroom produceren en pas in de avond stroom gebruiken. In de zomer produceer je meer stroom dan je nodig hebt, en in de winter is het omgekeerd. Met salderen maakt het niet uit wanneer je produceert en wanneer je gebruikt, omdat je per jaar afrekent met je energieleverancier. 

Vanaf 2023 zal het salderen langzaam worden afgebouwd. Dit betekend dat het dan ook belangrijker wordt wanneer je zelf stroom gebruikt. Het wordt namelijk aantrekkelijker om stroom te gebruiken op het moment dat je het zelf produceert. Dit zal ook een stimulans zijn voor het verder ontwikkelen van opslagsystemen.

Fiscale voordelen

Er zijn helaas geen subsidies meer verkrijgbaar op zonnepanelen. De fiscus biedt particulieren wel de mogelijkheid om de BTW of aanschaf terug te vragen. Deze mogelijkheid is ook beschikbaar voor ondernemers. Ondernemers in de gezondheidszorg zijn vrijgesteld van BTW en kunnen daarom geen gebruik maken van deze regeling. 

Afhankelijk van de grote van de investering zijn er verschillende fiscale regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Onze klant kan gebruik maken van de Klein Investeringsaftrek (KIA). Dit biedt een eenmalige extra aftrek van 28% op de investering (tot een maximale investering van € 57.322 euro voor 2019). 

Financieringen

De Gemeente Groningen biedt een zeer voordelige financiering aan voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen. Er kan tot een maximum van 80% van het aankoopbedrag exclusief BTW worden gefinancierd. De rentepercentages zijn extreem laag.

Oplossing

In samenwerking met een zonnepanelen leverancier is een systeem ontworpen met een behoorlijke overcapaciteit. Dit geeft onze klant heel veel speel ruimte om meer (eigen opgewekte) stroom te gebruiken  om haar afhankelijkheid van gas te verminderen. Zij zal meer gebruik kunnen maken van de airco’s en van alternatieve warmwater voorzieningen (zoals close-in boilers) om kosten besparen op haar gas en elektriciteitsrekening. 

Zonnepanelen bieden haar de mogelijkheid om te beginnen met de energietransitie voor haar praktijk. 

Elektrisch rijden

Het feit dat salderen over enkele jaren langzaam afgebouwd gaat worden, is het belangrijk om ook naar een andere win-win situatie te zoeken. Voor onze klant is die gevonden in elektrisch rijden. Door haar auto te laden met stroom dat zelf op wordt gewekt, zullen haar mobiliteitskosten drastisch lager worden. Een eenvoudige rekensom leert dat zij voor ca. 4,50 euro haar accu kan opladen en daar ca. 400 km mee kan rijden. 

Voorbeeld:

Elke kilowattuur die je over produceert zou ca. 7 eurocent opleveren als je die terug levert aan de energiemaatschappij. Dat betekend dat een volle accu van 64kw ca. 4,50 euro kost (64 x 0,07 eurocent = 4,4,48 euro). En voor die 4,50 euro kan een elektrische auto ca. 400 km rijden. 

Conclusie

Elektriciteit is relatief goedkoop in vergelijking tot gas. De overheid heeft aangegeven dat de kosten voor gas structureel omhoog zullen gaan in de komende jaren. Met dit beleid wordt het interessant om minder gas te gebruiken en meer elektriciteit. Maar doordat elektriciteit relatief voordelig is, is het rendement op investeringen ook relatief laag. 

Als je aan zonnepanelen begint, dan krijg je altijd het advies om een installatie te nemen die ongeveer hetzelfde opbrengt als dat je jaarlijks gebruikt. Maar de echte besparing komt pas als je minder gas kunt gebruiken. Dit kan alleen met hele grote investeringen, denk aan aardwarmte of een warmtepomp. Maar deze investeringen zijn voor veel bedrijven financieel niet haalbaar of technisch niet realiseerbaar (denk aan leeftijd woning). 

Bij het nemen van zonnepanelen is het ons advies om juist een overcapaciteit in te bouwen. Met deze overcapaciteit kun je dan structurele maatregelen nemen om je gasverbruik te verlagen. Met eigen opgewekte stroom wordt het een stuk voordeliger om te investeren in airco’s die ook kunnen bij verwarmen. Ook kun je gebruik maken van close-in boilers voor wastafels. Zo kun je je gasverbruik structureel verlagen, even als je elektriciteitsrekening. Als je de mogelijkheid hebt om ook elektrisch te gaan rijden op je eigen stroom, zoals in het voorbeeld van onze klant, dan heb je de echte win-win situatie te pakken.