Sterilisatieruimte Mondhygiëne praktijk

Succes is een keuze

Sterilisatieruimte Mondhygiëne praktijk

Voor Mondhygiënepraktijk Jorien Kiewiet in Groningen hebben wij een nieuwe sterilisatieruimte gerealiseerd. Het project omvat een aantal stappen:

 • Inventarisatie huidige situatie
 • Inventarisatie wensen/eisen
 • Ontwerp en routing
 • Inrichten tijdelijke sterilisatieruimte
 • Installatiewerkzaamheden
 • Montage kasten
 • Installatie apparatuur

Inventarisatie huidige situatie

Alle benodigde machines waren aanwezig waarom een thermo-desinfector en stoom sterilisator. De thermo-desinfector heeft krachtstroom nodig en beide machines hebben een water uitvoer temperatuur van ca. 100 graden Celsius. Verder is er een Assistina aanwezig waar een perslucht aansluiting voor nodig is. De indeling van de huidige sterilisatie ruimte voldoet niet meer aan de wettelijke eisen. Zo is er geen duidelijke routing van vies naar schoon. Ook de type meubels maken het moeilijker om het geheel schoon en steriel te houden. De aansluitingen voor de machines is niet overzichtelijk. Dit maakt onderhoud plegen moeilijker.

Inventarisatie wensen/eisen

De wens en eis van de klant was dat de routing in de sterilisatie ruimte voldoet aan de huidige normen en wettelijke eisen. Dat betekend dat er een duidelijke routing in de sterilisatie ruimte aanwezig is, van vies naar steriel. De meubels moeten worden vervangen. De routing moet duidelijk weer worden gegeven met gekleurde led verlicht: rood voor vieze zone en groen voor steriele zone.

Ontwerp en routing

De sterilisatieruimte heeft een spoelbak nodig. Deze bevindt zich in de vieze zone. Hiermee wordt de indeling en routing van de ruimte min/meer bepaald. Er is gekozen om de vieze ruimte te plaatsen direct bij de deur. De vieze zone begint met een stuk aanrecht van ca. 70 cm en spoelbak. Deze zone is ca. 110 cm lang. Onder het aanrecht komen opbergkasten en alle technische aansluitingen (water, stroom 230 volt, krachtstroom 380 volt, en water demineraliseerapparaat). Op de vloer, naast de kast met spoelbak wordt de thermo desinfector geplaatst. De volgende kast is een hoekkast, met daarop de stoom sterilisator. De ruimte links van de sterilisator is de schone zone.

Het geheel is een kleine ruimte maar met een efficiënte indeling is zo alle apparatuur aanwezig dat nodig is voor een tandarts of mondhygiëne praktijk.

Inrichting tijdelijke sterilisatie ruimte

De mondhygiëne praktijk moet tijdens de werkzaamheden door kunnen draaien. Er is daarom gekozen voor een tijdelijke minimale opstelling bestaande uit de stoom sterilisator. Alle instrumenten worden tijdelijk handmatig gedesinfecteerd en daarna gesteriliseerd in de stoom sterilisator. De tijdelijke opstelling is geplaatst in een van de drie behandelkamers.

Installatiewerkzaamheden

Voor dit project moesten een aantal aanpassingen worden gemaakt:

 • Verplaatsing krachtstroom aansluiting
 • Verplaatsing een toevoegen stopcontacten
 • Verplaatsing perslucht aansluiting
 • Verplaatsen koud wateraansluiting (voorbereiden warm water aansluiting)
 • Hitte bestendige afvoer verplaatsen

Alle aansluitingen in de oude situatie waren op de muur geplaatst. In de nieuwe situatie zijn alle aansluitingen in de muur geplaatst. Dit is niet alleen mooier, maar ook hygiënischer.

Als gevolg van de aanpassingen moest ook de water toevoer en afvoer van het fonteintje in het naast gelegen toilet worden aangepast. Daarnaast moet ook de CV aansluiting in de sterilisatieruimte worden verplaatst.

Montage kasten

Na het voltooien van de installatie werkzaamheden, was het tijd om de kasten te installeren. Er is gekozen om het aanrecht af te werken met een bijpassende spatscherm van 20 cm hoog. Het geheel is netjes afgekit zodat het schoon te houden is.

Installatie apparatuur

De laatste stap van het project is het terug plaatsen van alle apparatuur. Dit was in principe vrij eenvoudig. Omwille van eenvoud is ervoor gekozen om de water demineraliseerapparaat in de kast onder de spoelbak te plaatsen. Door het verplaatsen van de demineralisatieapparaat is het aantal slangen dat heen en weer moet naar de stoomsterilisator verlaagd van 5 naar 2. De installatie van alle apparaten is op deze wijze zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Dit maakt het o.a. eenvoudiger voor periodiek onderhoud.

Conclusies

De nieuwe sterilisatie ruimte van Mondhygienepraktijk Jorien Kiewiet voldoet weer aan alle moderne normen en wettelijke eisen. Met de nieuwe kasten is extra opbergruimte gecreëerd. Er is nu een duidelijke routing aanwezig en het geheel is zelf ook beter schoon te houden. Daarnaast zijn de machines eenvoudiger te onderhouden omdat de aansluitingen veel overzichtelijker en logischer zijn geplaatst.